Μετάβαση στο περιεχόμενο. | Μετάβαση στην πλοήγηση

Τμήματα
Προσωπικά εργαλεία
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής-Πρόσκληση σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη
Πλοήγηση
Είσοδος


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Νέος χρήστης;
 

Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής-Πρόσκληση σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη

* * * MEDIA ALERT * * *

 

 

ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

 

Επικοινωνία:

Γιώργος Χρυσάνθου

Αναπληρωτής Καθηγητής Πληροφορικής

Τηλ.: 22892719, 99059820  Τηλεομοιότυπο: 22892701                                                          

Ηλ.διεύθυνση: yiorgos@ucy.ac.cy                                               

http://www.cs.ucy.ac.cy/~yiorgos

 

 

Το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου σάς προσκαλεί

σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη για παρουσίαση του ερευνητικού έργου:

«Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής»

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010,

 11:00 – 12:00 π.μ.

 

 

Αίθουσα Διαλέξεων Β108,

Κτήριο Συμβουλίου-Συγκλήτου

«Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», Πανεπιστημιούπολη

 

 

 

Κατά τη διάσκεψη θα πραγματοποιηθούν σύντομες παρουσιάσεις  

από τον Συντονιστή του έργου, Αναπληρωτή Καθηγητή, Γιώργο Χρυσάνθου

και μέλη της ερευνητικής ομάδας του έργου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ερευνητική ομάδα:

Πανεπιστήμιο Κύπρου-Τμήμα Πληροφορικής: Γιώργος Χρυσάνθου (Συντονιστής), Αναπληρωτής Καθηγητής, Μάριος Παπάς, Ειδικό Ερευνητικό Προσωπικό, Πανεπιστήμιο Κύπρου-Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας: Δημήτρης Μιχαηλίδης, Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας, Ευφροσύνη Ηγουμενίδου, Καθηγήτρια Λαϊκής Παράδοσης και Πολιτισμού, Αθανάσιος Βιωνής, Λέκτορας Βυζαντινής Αρχαιολογίας & Τέχνης,  Ελένη Χρήστου, Ιστορικός και Μεταπτυχιακή Συνεργάτιδα, Νατάσα Χαραλάμπους, Ιστορικός – Αρχαιολόγος και Μεταπτυχιακή Συνεργάτιδα, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών-Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής: Αντωνία Ματάλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας της Διατροφής, Βαρβάρα Γιάγκου, Κλινική Διαιτολόγος και  Μεταπτυχιακή Συνεργάτιδα, Δήμητρα Δημητρίου, Κλινική Διαιτολόγος και Μεταπτυχιακή Συνεργάτιδα, Εταιρεία PrimeTel: Δώρα Χριστοφή, Χρυσοβαλάντω Κουσεττή, Sergey Kuleshov, Εταιρεία Γαστεραία: Μαριλένα Ιωαννίδου, Ερευνήτρια κυπριακών παραδοσιακών τροφίμων,Φλωρεντία Κυθρεώτου, Ερευνήτρια/συγγραφέας

΄Αλλα μέλη:, Νάσα Παταπίου, Ιστορικός-Ερευνήτρια, Κέντρο Επιστ. Ερευνών, Νίκος Αντήλιος, Εκπαιδευτικός και Ερευνητής κυπριακών τροφίμων, Δρ. Λουκία Χατζηγαβριήλ, Μουσειολόγος και Έφορος Λεβέντειου Μουσείου, Γεωργία Καραβιώτου, Εκπαιδευτικός και Μουσειοπαιδαγωγός, Δρ. Χρυσταλλένη Λαζάρου, Εκπαιδευτικός και Διαιτολόγος.


 

 


Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής

Λίγα λόγια για το έργο

Σκοπός του έργου είναι να αναδείξει ένα σημαντικό μέρος του πολιτισμού της χώρας μας και συγκεκριμένα τον πολιτισμό που αφορά στα τρόφιμα και στα διατροφικά πρότυπα του λαού της Κύπρου. Το εικονικό μουσείο έχει ως σκοπό να συγκεντρώσει, να οργανώσει και να διασώσει υλικό από τα παλαιότερα χρόνια σχετικά με το γαστρονομικό πολισμό της Κύπρου και να το εντάξει σε μια βάση δεδομένων η οποία θα είναι προσβάσιμη από το ευρύ κοινό, τους επιστήμονες - ερευνητές, τους τουρίστες και όλους τους ενδιαφερόμενους.  Το υλικό θα συνοδεύεται από φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό.

Το έργο θα προσεγγίζει την ιστορική, αρχαιολογική, λαογραφική, διατροφική και περιβαλλοντική διάσταση του θέματος. Θα παρουσιάζει τα ιστορικά και διαχρονικά στοιχεία για τα είδη τροφίμων, τον τρόπο διατροφής/ τις διατροφικές συνήθειες του κυπριακού πληθυσμού, τα εργαλεία και μέσα παραγωγής, παρασκευής, μεταποίησης και εμπορίου των εδώδιμων αγαθών που παρήγαγε και παράγει το νησί μας. Οι χρήστες του εικονικού μουσείου θα μπορούν να βρίσκουν παραδοσιακές κυπριακές συνταγές, να διαβάζουν για την εξέλιξη συγκεκριμένων τροφίμων και εδεσμάτων, να μαθαίνουν για τις διαιτητικές συνήθειες των Κυπρίων σε διάφορες ιστορικές περιόδους, τα είδη μαγειρικών συσκευών κτλ.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα ή και να συνεισφέρετε με συνταγές και σχετικές φωτογραφίες και άλλο οπτικοακουστικό υλικό;  Μπορείτε να συμπληρώσετε το έντυπο επικοινωνίας στη διεύθυνση http://cfvm.gnomon.com.gr/web/guest/contact

 

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης [ΤΠΕ/ΟΡΙΖΟ/0308(ΒΙΕ)]. Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.

Σύνθημα μας: Ο γαστρονομικός μας πλούτος είναι μέρος της ιστορικής μας κληρονομιάς - ταυτότητας και αποτελεί κοινή ιδιοκτησία όλων μας. Βοηθήστε να συλλεχθεί και να καταγραφεί, για να διασωθεί και να παραδοθεί στις επόμενες γενεές. 

 

 

 

Ποιους ενδιαφέρει;

Ενδιαφέρει Δήμους και Κοινότητες, γιατί σκοπός του έργου είναι να προβάλει το γαστρονομικό πλούτο για κάθε χωριό της Κύπρου.

Ενδιαφέρει τις Εθνικές Ομάδες της Κύπρου:  Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες, Λατίνους, γιατί σκοπός του έργου είναι να παρουσιάσει ιστορικά στοιχεία και γαστρονομικές ιδιαιτερότητές τους.

Ενδιαφέρει το Σύνδεσμο Διαφημιστών, γιατί σκοπός του έργου είναι να προβληθεί η ιστορία της Κυπριακής Διαφήμισης Τροφίμων.

Ενδιαφέρει Κυπριακές Βιομηχανίες Τροφίμων, γιατί σκοπός του έργου είναι να παρουσιάσει την ιστορία της κάθε κυπριακής βιομηχανίας τροφίμων.

Ενδιαφέρει το Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού και τους εκπαιδευτικούς,  γιατί σκοπός μας είναι να γνωρίσουν τα παιδιά μας τη σημαντική αυτή διάσταση του πολιτισμού μας, της ιστορίας και της ταυτότητάς μας.

Ενδιαφέρει το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, γιατί σκοπός μας είναι να διασώσουμε και να προβάλουμε τις παραδοσιακές κυπριακές ποικιλίες της εδώδιμης χλωρίδας και πανίδας του τόπου μας.

Ενδιαφέρει όσους ασχολούνται με τον τουρισμό, την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού μας: μελετητές ιστορίας, πολιτιστικές υπηρεσίες, μουσεία, και όσους ασχολούνται με την κατοχύρωση της παραδοσιακής ονομασίας των κυπριακών τροφίμων.

Επίσης ενδιαφέρει: Διαιτολόγους και Τεχνολόγους Τροφίμων.

Δημοσιογραφική Διάσκεψη :

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010, 11:00 – 12:00 π.μ.

 

Αίθουσα Διαλέξεων Β108,

Κτήριο Συμβουλίου-Συγκλήτου

«Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», Πανεπιστημιούπολη

 

Ενδιαφέρει όλους όσους έχουν υλικό (συνταγές, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, ιστορικά στοιχεία), το οποίο θα μπορούσε να κατατεθεί στη βάση δεδομένων


Ενέργειες Εγγράφων